Allergeenikomponentti, IgE vasta-aineet

S -AllIgEKL 3836 (tilatessa käytä alla
olevia ATK numeroita)

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue.
Alihankittavat menetelmät akkreditoitu tekopaikassa
 
 

HUOM yksittäiset allergeenit

Katso: Allergeeni, IgE vasta-aineet

Tutkimuspaketti

Maapähkinän allergeenikomponentit
S MpKoIgE  ATK 5660
Tutkimuspaketin osatutkimukset voidaan tilata myös yksittäin, omalla ATK-numerollaan.

ATK nro   lyhennekoodi   Allergeenikomponentti
5623S -rArah1Ef422rAra h 1 varastoproteiini (7S)
5624S -rArah2Ef423rAra h 2 varastoproteiini (2S)
5625S -rArah3Ef424rAra h 3 varastoproteiini (11S)
10292S -rArah6Ef447rAra h 6 varastoproteiini (2S)
5626S -rArah8Ef352rAra h 8 PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi)
5627S -rArah9Ef427rAra h 9 LTP proteiini
 

Tulkinta

Negatiivinen, tulos alle 0.35 kU/l. Herkistyminen maapähkinälleon  epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu.
Potitiivinen, tulos 0.35 kU/l tai yli. Maapähkinän rAra h 1, rAra h 2 tai rAra h 3  voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen.   Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
Maapähkinän rAra h 8 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.
Maapähkinän rAra h 9 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.
  

Tutkimuspaketti

Hasselpähkinän allergeenikomponentit
S- HpKoIgE  ATK 5725
Tutkimuspaketin osatutkimukset voidaan tilata myös yksittäin, omalla ATK-numerollaan.

ATK nro   lyhennekoodi   Allergeenikomponentti
5628S -rCora1Ef428rCor a 1 PR-10, proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi)
5629S -rCora8Ef425rCor a 8 LTP proteiini
21237S -Cora9Ef440rCor a 9 varastoproteiini (11S)
21249S -Cora14Ef439rCor a 14 varastoproteiini (2S)
  

Tulkinta

Negatiivinen, tulos alle 0.35 kU/l. Herkistyminen hasselpähkinälle on epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu
Positiivinen, tulos 0.35 kU/l tai yli.  Hasselpähkinän rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
Hasselpähkinän rCor a 1 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.
Hasselpähkinän rCor a 8 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita  myös kuumentamisen jälkeen.
  

HUOM näytemäärä yksittäisille komponenteille.

400 µl seerumia / allergeenikomponentti, jokaista tähdellä merkittyä allergeenikomponenttia varten oma putki.

Yksittäin tilattavat allergeenikomponentit

ATK nro   Lyhennekoodi   Allergeenikomponentti
  
Maapähkinä
10292S -rArah6Ef447rAra h 6 varastoproteiini (2S)
    
   Cashewpähkinä
5060S -rAnao3Ef443rAna o 3 varastoproteiini (2S)
   
  Saksanpähkinä
5051S -rJugr1Ef441rJug r 1 varastoproteiini (2S)
5057S -rJugr3Ef442rJug r 3 LTP proteiini
   
  Parapähkinä
5688S -rBere1Ef354rBer e 1 varastoproteiini (2S)
   
  Maito (lehmän)
5151S -AlfalaEf76nBos d 4, alfa-laktalbumiini
5153S -BelaglEf77nBos d 5, beeta-laktoglobuliini
5119S -KaseiiEf78nBos d 8, kaseiini
5227S -NaudsaEe204nBos d 6, seerumialbumiini, BSA
   
  Munavalkuainen
5521S -OvomukEf233nGal d 1, ovomucoidi (lämpöstabiili)
5520S -OvalbuEf232nGal d 2, ovalbumiini
5669S -KonalbEf323nGal d 3, konalbumiini
5507S -EntLysEk208nGal d 4, lysotsyymi
   
  Vehnä
5595S -Om5gliEf416rTri a 19 omega-5 gliadiini, vehnä
5724S -Tria14Ef433rTri a 14, LTP proteiini, vehnä
5707S -GliadEf98Gliadiini, vehnä
   
  Katkarapu ja kala
5070S -rPena1Ef351rPen a 1 katkarapu, tropomyosiini
5722S -Cypc1Ef355rCyp c 1 karppi, parvalbumiini
11984S -rGadc1Ef426rGad c 1  turska, parvalbumiini
   
  Persikka
5736*S -rPrup1Ef419rPru p 1, PR-10  rekombinantti, persikka
5632*S -rPrup3Ef420rPru p 3, LTP  rekombinantti, persikka
5686*S -rPrup4Ef421rPru p 4, Profiliini rekombinantti, persikka
   
  Selleri
5687*S -rApig1Ef417rApi g 1.01 PR-10  proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi)
   
  Soijapapu
5631S -rGlym4Ef353rGly m 4 PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi)
5670S -nGlym5Ef431nGly m 5 varastoproteiini (7S)
5671S -nGlym6Ef432nGly m 6 varastoproteiini (11S)
   
  Timotei
20388*S -rPhlp1Eg205rPhl p 1 
20389*S -Phlp5bEg215rPhl p 5b
20390*S -rPhlp7Eg210rPhl p 7, polkasiini
20910*S -Phlp11Eg211rPhl p 11
20391*S -Phlp12Eg212rPhl p12, profiliini
20322*S -G213Eg213rPhl p 1, rPhl p 5b
20398*S -G214Eg214rPhlp 7, rPhl p 12
   
  Koivu
20283S -rBetv1Et215rBet v 1, PR-10 proteiini
20284*S -rBetv2Et216rBet v 2, profiliini
20285*S -rBetv4Et220rBet v 4, polkalsiini
20911S -rBetv6Et225rBet v 6
20349*S -T221Et221rBet v 2, rBet v 4
     
   Lateksi, luonnonkumi
5642*S -rHevb5Ek218rHev b 5
5639*S -rHevb1Ek215rHev b 1
5641*S -rHevb3Ek217rHev b 3
5646*S -K220Ek220rHev b 6.02
5643*S -rHevb8Ek221rHev b 8 (profiliini)
5640*S -rHevb11Ek224rHev b 11
    
  Dermatoph. pteronyssinus
20938S -nDerp1Ed202nDer p 1
20939S -nDerp2Ed203nDer p 2
20940S -Derp10Ed205rDer p 10, tropomyosiini
10291*S -Derp23Ed209rDer p 23
   
  Ampiaisen myrkky
20724S -rVesv5Ei209rVes v 5 antigeeni 5, ampiainen
5726S -Vesv1Ei211rVes v 1, fosfolipaasi A1, ampiainen
   
  Mehiläisen myrkky
20723S -rApim1Ei208rApi m 1 fosfolipaasi A2, mehiläinen
10272*S -rApim2Ei214rApi m 2 hyaluronidaasi
10273*S -rApim3Ei215rApi m 3 happofosfataasi
10274*S -rApim5Ei216rApi m 5 dipetidyylipeptidaasi IV
5740*S -Apim10Ei217rApi m 10, ikarapiini, mehiläinen
   
  Ristireagoiva hiilihydraattideterminantti (CCD)
20429S -Ro214E o214MUXF3 CCD, bromeliini
   
Punainen liha, sokeriosa (alfa-Gal)
5739S -PunlihEo215Gal-alpha-1,3-Gal, Tyroglobuliini, punainen liha 
  
Kissa,
5729S -Feld1Ee94rFel d 1, uteroglobuliini, kissa 
5731S -Feld2Ee220nFel d 2, seerumialbumiini, kissa 
5730S -Feld4Ee228rFel d 4, lipokaliini, kissa 
  
Koira
5735S -Canf5Ee226rCan f 5, arginiiniesteraasi, koira 
5732S -Canf1Ee101rCan f 1, lipokaliini, koira 
5733S -Canf2Ee102rCan f 2, lipokaliini, koira 
5734S -Canf3Ee221nCan f 3, seerumialbumiini, koira 
 
Kiivi, omena
5741*S -Actd8Ef430rAct d 8, PR-10 proteiini, kiivi 
5737*S -rMald1Ef434rMal d 1, PR-10 proteiini, omena 
5738*S -rMald3Ef435rMal d 3, LTP proteiini, omena 
 

Indikaatiot

Tutkimuksella mitataan yksittäistä allergeenimolekyyliä (komponenttia) vastaan kohdistuva IgE (kU/l), kun epäillään välitöntä (IgE -välitteistä) allergiaa.
Testejä voidaan näyttää apuna arvioitaessa potilaan riskiä saada vaikea allergiareaktio (anafylaksia). Tulosten perusteella voidaan tarkentaa välttödieettiä, harkita siedätyshoitoa, kirjoittaa ensiapulääkeresepti (adrenaliini) ja opastaa adrenaliiniruiskun käytössä. Tulosten perusteella voidaan myös purkaa turhia rajoituksia tai lieventää muuten välttöohjeita.


Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

Itsetehtävät allergeenikomponentit (ei tähteä ATK-numerossa):
1 ml seerumia / 10 allergeenia. Minimimäärä yhdelle testille on 250 µl, jokaista lisätestiä varten tarvitaan 40 µl seerumia.

Alihankittavat allergeenikomponentit (tähdellä * merkityt):
400 µl seerumia / allergeenikomponentti, jokaista allergeenikomponenttia varten oma putki.

 

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.
 Tähdellä (*) merkityt ovat alihankintatutkimuksi

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

Itsetehtävät 1 - 2 työpäivää. Alihankittavat tutkimukset ovat valmiita noin viikossa.

Viitearvot

Allergialuokka kU/l
  0alle 0.35    Vasta-aine pitoisuus terveiden vaihteluvälillä; ei sulje pois atooppista allergiaa
  10.35 -0.69Vasta-aineita vähän; herkistymistä syytä epäillä.
  20.70 - 3.5Vasta-aineita kohtalaisesti; herkistyminen todennäköinen.
  33.6 - 17Vasta-aineita runsaasti; herkistyminen ilmeinen.
  418 - 50Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
  551 - 100Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
  6yli 100Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
   

Tulkinta

Allergeenikomponenttien proteiiniryhmät ja niiden kliininen merkitys:

Varastoproteiinit ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Aiheuttavat usein vakavia oireita.

PR-10 proteiinit ovat lämpölabiileja proteiineja, joiden allergeenisuus häviää keitettäessä. Aiheuttavat useimmiten lieviä suuoireita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Pohjoismaissa.

LTP proteiinit (lipidien kuljetusproteiinit) ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Aiheuttavat lievien oireiden lisäksi myös vakavia oireita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Etelä-Euroopassa.

Tropomyosiinit ovat ristireagoivia proteiineja äyriäisissä, punkeissa ja torakoissa.

Maapähkinästä (Arachis hypogaea) saa allergiaoireita noin 1% väestöstä. Oireiden vakavuus vaihtelee suuresti lievistä suuoireista yleisreaktioihin ja jopa anafylaksiaan. Altistuskokeisiin ja siedätyshoitoihin liittyy siksi riskejä.
On havaittu että oireiden vakavuus riippuu siitä, mitä pähkinän rakenneosaa kohtaan vasta-aineet ovat muodostuneet. Tavallisimmin allergikon vasta-aineet tunnistavat maapähkinän komponenttia Ara h8 (f352). Tällöin kyseessä on koivuallergikoilla yleisesti esiintyvä lähinnä lieviä suuoireita aiheuttava koivun Bet v1 komponenttiin sitoutuvien vasta-aineiden ristireaktio. Sen sijaan vasta-aineet maapähkinän muita komponentteja, Ara h1 (f422), h2 (f423), h3 (f424), h6 (f447) ja h9(f427), vastaan aiheuttavat toisinaan vakavampia oireita.



Alihankintatutkimusten tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 09.01.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024