S -AllIgE | Tilatessa käytä alla olevia ATK-numeroita | | |
|
Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue.
Alihankittavat menetelmät akkreditoitu tekopaikassa
|
HUOM yksittäiset allergeenitKatso: Allergeeni, IgE vasta-aineet |
Tutkimuspaketti Maapähkinän allergeenikomponentit | S MpKoIgE ATK 5660 | Tutkimuspaketin osatutkimukset voidaan tilata myös yksittäin, omalla ATK-numerollaan. | | |
|
ATK nro | | lyhenne | koodi | Allergeenikomponentti | 5623 | S - | rArah1E | f422 | rAra h 1 varastoproteiini (7S) | 5624 | S - | rArah2E | f423 | rAra h 2 varastoproteiini (2S) | 5625 | S - | rArah3E | f424 | rAra h 3 varastoproteiini (11S) | 10292 | S - | rArah6E | f447 | rAra h 6 varastoproteiini (2S) | 5626 | S - | rArah8E | f352 | rAra h 8 PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi) | 5627 | S - | rArah9E | f427 | rAra h 9 LTP proteiini | | | | | |
|
TulkintaNegatiivinen, tulos alle 0.35 kU/l. Herkistyminen maapähkinälleon epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu. | Potitiivinen, tulos 0.35 kU/l tai yli. Maapähkinän rAra h 1, rAra h 2 tai rAra h 3 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio. | Maapähkinän rAra h 8 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita. | Maapähkinän rAra h 9 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen. | |
|
TutkimuspakettiHasselpähkinän allergeenikomponentit | S- HpKoIgE ATK 5725 | Tutkimuspaketin osatutkimukset voidaan tilata myös yksittäin, omalla ATK-numerollaan. |
|
ATK nro | | lyhenne | koodi | Allergeenikomponentti | 5628 | S - | rCora1E | f428 | rCor a 1 PR-10, proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi) | 5629 | S - | rCora8E | f425 | rCor a 8 LTP proteiini | 21237 | S - | Cora9E | f440 | rCor a 9 varastoproteiini (11S) | 21249 | S - | Cora14E | f439 | rCor a 14 varastoproteiini (2S) | | | | | |
|
TulkintaNegatiivinen, tulos alle 0.35 kU/l. Herkistyminen hasselpähkinälle on epätodennäköinen, mutta ei poissuljettu | Positiivinen, tulos 0.35 kU/l tai yli. Hasselpähkinän rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio. | Hasselpähkinän rCor a 1 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita. | Hasselpähkinän rCor a 8 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen. | |
|
HUOM näytemäärä yksittäisille komponenteille.400 µl seerumia / allergeenikomponentti, jokaista tähdellä merkittyä allergeenikomponenttia varten oma putki.
|
Yksittäin tilattavat allergeenikomponentitATK nro | | Lyhenne | koodi | Allergeenikomponentti | | | | | | | | | | Maapähkinä | 10292 | S - | rArah6E | f447 | rAra h 6 varastoproteiini (2S) | | | | | | | | | | Cashewpähkinä | 5060 | S - | rAnao3E | f443 | rAna o 3 varastoproteiini (2S) | | | | | | | | | | Saksanpähkinä | 5051 | S - | rJugr1E | f441 | rJug r 1 varastoproteiini (2S) | 5057 | S - | rJugr3E | f442 | rJug r 3 LTP proteiini | | | | | | | | | | Parapähkinä | 5688 | S - | rBere1E | f354 | rBer e 1 varastoproteiini (2S) | | | | | | | | | | Maito (lehmän) | 5151 | S - | AlfalaE | f76 | nBos d 4, alfa-laktalbumiini | 5153 | S - | BelaglE | f77 | nBos d 5, beeta-laktoglobuliini | 5119 | S - | KaseiiE | f78 | nBos d 8, kaseiini | 5227 | S - | NaudsaE | e204 | nBos d 6, seerumialbumiini, BSA | | | | | | | | | | Munavalkuainen | 5521 | S - | OvomukE | f233 | nGal d 1, ovomucoidi (lämpöstabiili) | 5520 | S - | OvalbuE | f232 | nGal d 2, ovalbumiini | 5669 | S - | KonalbE | f323 | nGal d 3, konalbumiini | 5507 | S - | EntLysE | k208 | nGal d 4, lysotsyymi | | | | | | | | | | Vehnä | 5595 | S - | Om5gliE | f416 | rTri a 19 omega-5 gliadiini, vehnä | 5724 | S - | Tria14E | f433 | rTri a 14, LTP proteiini, vehnä | 5707 | S - | GliadE | f98 | Gliadiini, vehnä | | | | | | | | | | Katkarapu ja kala | 5070 | S - | rPena1E | f351 | rPen a 1 katkarapu, tropomyosiini | 5722 | S - | Cypc1E | f355 | rCyp c 1 karppi, parvalbumiini | 11984 | S - | rGadc1E | f426 | rGad c 1 turska, parvalbumiini | | | | | | | | | | Persikka | 5736* | S - | rPrup1E | f419 | rPru p 1, PR-10 rekombinantti, persikka | 5632* | S - | rPrup3E | f420 | rPru p 3, LTP rekombinantti, persikka | 5686* | S - | rPrup4E | f421 | rPru p 4, Profiliini rekombinantti, persikka | | | | | | | | | | Selleri | 5687* | S - | rApig1E | f417 | rApi g 1.01 PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi) | | | | | | | | | | Soijapapu | 5631 | S - | rGlym4E | f353 | rGly m 4 PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi) | 5670 | S - | nGlym5E | f431 | nGly m 5 varastoproteiini (7S) | 5671 | S - | nGlym6E | f432 | nGly m 6 varastoproteiini (11S) | | | | | | | | | | Timotei | 20388* | S - | rPhlp1E | g205 | rPhl p 1 | 20389* | S - | Phlp5bE | g215 | rPhl p 5b | 20390* | S - | rPhlp7E | g210 | rPhl p 7, polkasiini | 20910* | S - | Phlp11E | g211 | rPhl p 11 | 20391* | S - | Phlp12E | g212 | rPhl p12, profiliini | 20322* | S - | G213E | g213 | rPhl p 1, rPhl p 5b | 20398* | S - | G214E | g214 | rPhlp 7, rPhl p 12 | | | | | | | | | | Koivu | 20283 | S - | rBetv1E | t215 | rBet v 1, PR-10 proteiini | 20284* | S - | rBetv2E | t216 | rBet v 2, profiliini | 20285* | S - | rBetv4E | t220 | rBet v 4, polkalsiini | 20911 | S - | rBetv6E | t225 | rBet v 6 | 20349* | S - | T221E | t221 | rBet v 2, rBet v 4 | | | | | | | | | | Lateksi, luonnonkumi | 5642* | S - | rHevb5E | k218 | rHev b 5 | 5639* | S - | rHevb1E | k215 | rHev b 1 | 5641* | S - | rHevb3E | k217 | rHev b 3 | 5646* | S - | K220E | k220 | rHev b 6.02 | 5643* | S - | rHevb8E | k221 | rHev b 8 (profiliini) | 5640* | S - | rHevb11E | k224 | rHev b 11 | | | | | | | | | | Dermatoph. pteronyssinus | 20938 | S - | nDerp1E | d202 | nDer p 1 | 20939 | S - | nDerp2E | d203 | nDer p 2 | 20940 | S - | Derp10E | d205 | rDer p 10, tropomyosiini | 10291* | S - | Derp23E | d209 | rDer p 23 | | | | | | | | | | Ampiaisen myrkky | 20724 | S - | rVesv5E | i209 | rVes v 5 antigeeni 5, ampiainen | 5726 | S - | Vesv1E | i211 | rVes v 1, fosfolipaasi A1, ampiainen | | | | | | | | | | Mehiläisen myrkky | 20723 | S - | rApim1E | i208 | rApi m 1 fosfolipaasi A2, mehiläinen | 10272* | S - | rApim2E | i214 | rApi m 2 hyaluronidaasi | 10273* | S - | rApim3E | i215 | rApi m 3 happofosfataasi | 10274* | S - | rApim5E | i216 | rApi m 5 dipetidyylipeptidaasi IV | 5740* | S - | Apim10E | i217 | rApi m 10, ikarapiini, mehiläinen | | | | | | | | | | Ristireagoiva hiilihydraattideterminantti (CCD) | 20429 | S - | Ro214E | o214 | MUXF3 CCD, bromeliini | | | | | | | | | | Punainen liha, sokeriosa (alfa-Gal) | 5739 | S - | PunlihE | o215 | Gal-alpha-1,3-Gal, Tyroglobuliini, punainen liha | | | | | | | | | | Kissa, | 5729 | S - | Feld1E | e94 | rFel d 1, uteroglobuliini, kissa | 5731 | S - | Feld2E | e220 | nFel d 2, seerumialbumiini, kissa | 5730 | S - | Feld4E | e228 | rFel d 4, lipokaliini, kissa | | | | | | | | | | Koira | 5735 | S - | Canf5E | e226 | rCan f 5, arginiiniesteraasi, koira | 5732 | S - | Canf1E | e101 | rCan f 1, lipokaliini, koira | 5733 | S - | Canf2E | e102 | rCan f 2, lipokaliini, koira | 5734 | S - | Canf3E | e221 | nCan f 3, seerumialbumiini, koira | | | | | | | | | | Kiivi, omena | 5741* | S - | Actd8E | f430 | rAct d 8, PR-10 proteiini, kiivi | 5737* | S - | rMald1E | f434 | rMal d 1, PR-10 proteiini, omena | 5738* | S - | rMald3E | f435 | rMal d 3, LTP proteiini, omena | | | | | |
|
IndikaatiotTutkimuksella mitataan yksittäistä allergeenimolekyyliä (komponenttia) vastaan kohdistuva IgE (kU/l), kun epäillään välitöntä (IgE -välitteistä) allergiaa.
Testejä voidaan näyttää apuna arvioitaessa potilaan riskiä saada vaikea allergiareaktio (anafylaksia). Tulosten perusteella voidaan tarkentaa välttödieettiä, harkita siedätyshoitoa, kirjoittaa ensiapulääkeresepti (adrenaliini) ja opastaa adrenaliiniruiskun käytössä. Tulosten perusteella voidaan myös purkaa turhia rajoituksia tai lieventää muuten välttöohjeita.
|
NäyteastiaSeerumiputki |
NäyteItsetehtävät allergeenikomponentit (ei tähteä ATK-numerossa):
1 ml seerumia / 10 allergeenia. Minimimäärä yhdelle testille on 250 µl, jokaista lisätestiä varten tarvitaan 40 µl seerumia.
Alihankittavat allergeenikomponentit (tähdellä * merkityt):
400 µl seerumia / allergeenikomponentti, jokaista allergeenikomponenttia varten oma putki.
|
Säilytys ja lähetysSäilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä |
MenetelmäImmunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP. | Tähdellä (*) merkityt ovat alihankintatutkimuksia |
|
TekotiheysMa-pe
|
Vastausaika (arkipäivää)Itsetehtävät 1 - 2 työpäivää. Alihankittavat tutkimukset ovat valmiita noin viikossa.
|
ViitearvotAllergialuokka | kU/l | | | 0 | alle 0.35 | | Vasta-aine pitoisuus terveiden vaihteluvälillä; ei sulje pois atooppista allergiaa | 1 | 0.35 -0.69 | | Vasta-aineita vähän; herkistymistä syytä epäillä. | 2 | 0.70 - 3.5 | | Vasta-aineita kohtalaisesti; herkistyminen todennäköinen. | 3 | 3.6 - 17 | | Vasta-aineita runsaasti; herkistyminen ilmeinen. | 4 | 18 - 50 | | Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus. | 5 | 51 - 100 | | Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus. | 6 | yli 100 | | Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus. | |
|
TulkintaAllergeenikomponenttien proteiiniryhmät ja niiden kliininen merkitys:
Varastoproteiinit ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Aiheuttavat usein vakavia oireita.
PR-10 proteiinit ovat lämpölabiileja proteiineja, joiden allergeenisuus häviää keitettäessä. Aiheuttavat useimmiten lieviä suuoireita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Pohjoismaissa.
LTP proteiinit (lipidien kuljetusproteiinit) ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Aiheuttavat lievien oireiden lisäksi myös vakavia oireita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Etelä-Euroopassa.
Tropomyosiinit ovat ristireagoivia proteiineja äyriäisissä, punkeissa ja torakoissa.
Maapähkinästä (Arachis hypogaea) saa allergiaoireita noin 1% väestöstä. Oireiden vakavuus vaihtelee suuresti lievistä suuoireista yleisreaktioihin ja jopa anafylaksiaan. Altistuskokeisiin ja siedätyshoitoihin liittyy siksi riskejä.
On havaittu että oireiden vakavuus riippuu siitä, mitä pähkinän rakenneosaa kohtaan vasta-aineet ovat muodostuneet. Tavallisimmin allergikon vasta-aineet tunnistavat maapähkinän komponenttia Ara h8 (f352). Tällöin kyseessä on koivuallergikoilla yleisesti esiintyvä lähinnä lieviä suuoireita aiheuttava koivun Bet v1 komponenttiin sitoutuvien vasta-aineiden ristireaktio. Sen sijaan vasta-aineet maapähkinän muita komponentteja, Ara h1 (f422), h2 (f423), h3 (f424), h6 (f447) ja h9(f427), vastaan aiheuttavat toisinaan vakavampia oireita.
|
Alihankintatutkimusten tekopaikkaMVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189 |
TiedustelutAmmattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi |