S -Klobat KL 3854 |
OsatutkimuksetS -Norklob KL 3985 |
Alihankinta, menetelmä on akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti. |
IndikaatioKlobatsaamihoidon seuranta.Klobatsaami on bentsodiatsepiineihin kuuluva kouristuksia estävä lääke. Klobatsaami imeytyy suun kautta annettuna lähes täydellisesti. Sen hyötyosuus on 80-95 %. Huippupitoisuus plasmassa saavutetaan 1-3 tunnissa. Klobatsaami sitoutuu plasman proteiineihin 85 %:sti. Jakautumistilavuus on 0.9-1.8 l/kg. Klobatsaamin metaboliiteista norklobatsaamin kouristuksia estävä vaikutus on noin 30 % klobatsaamiin verrattuna. Klobatsaamin eliminaatiovaiheen puoliintumisaika on keskimäärin 20 tuntia, norklobatsaamin 60 tuntia. Iäkkäillä potilailla eliminaation puoliintumisaika pitenee 70 tuntiin. Alkoholi aiheuttaa noin 50 % lisäyksen klobatsaamin pitoisuudessa seerumissa. Klobatsaami aiheuttaa valproaatin pitoisuuden nousua. Karbamatsepiini ja fenytoiini saattavat lisätä norklobatsaamin pitoisuutta. Klobatsaamin pitoisuudet kasvavat ja vaikutusaika pitenee CYP450-entsyymiestäjien samanaikaisen käytön yhteydessä. |
NäyteastiaSeerumiputki |
Näyte0,5 ml seerumia. Ei geeliputkeen. Näyte otetaan lääkehoidon rutiiniseurannassa ennen seuraavaa annosta. |
Säilytys ja lähetysNäyte säilyy jääkaapissa ainakin 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna. |
MenetelmäLC-MS/MS |
Tekotiheys3 x vko |
Vastausaika (arkipäivää)3 - 6 |
Viitearvot ja tulkintaTerapeuttisella alueella klobatsaamin pitoisuuden katsotaan yleensä olevan 0.1 - 1.0 µmol/l ja norklobatsaamin 1.0 - 10.5 µmol/l.Toksisia vaikutuksia saattaa esiintyä pitoisuuksilla yli 1.7 µmol/l (S -Klobat) ja yli 17.4 µmol/l (S -Norklob). |
TiedustelutAmmattilaisneuvontaammattilaisneuvonta@synlab.fi |
TekopaikkaMVZ Labor Dr. Limbach & KollegenAkkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen) Standardi: DIN EN ISO 15189 |
KirjallisuusHiemke C et al. AGNP Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Psychiatry: Update 201. Pharmacopsychiatry 2011; 44: 195-235. |