| ||||
Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti | ||||
EsivalmisteluOksalaatteja sisältäviä ruoka-aineita (esim. punajuuri, pinaatti, raparperi, parsa, tee, suklaa, tomaatti ja kurkku) ja suuria määriä (yli 2 g/vrk) C-vitamiinia tulisi välttää kaksi vuorokautta ennen virtsankeräystä ja keräyksen aikana. | ||||
Näyte5 ml hyvin sekoitettua vuorokausivirtsaa. Näytteen säilöntäaineeksi lisätään 10 ml 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään noin puolessa välissä keräystä. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä. Virtsa säilytetään keräyksen ajan viileässä. Virtsamäärä mitataan. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitetaan pyynnön yhteydessä. | ||||
Säilytys ja lähetysHappamaksi tehty näyte säilyy 2-3 vrk jääkaappilämpötilassa. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa. | ||||
MenetelmäEntsymaattinen | ||||
Tekotiheys2 x vko | ||||
Vastausaika (arkipäivää)6 | ||||
Viitearvot
| ||||
Tulkinta≥ 10-vuotiaat:Eritys alueella 45 - 76 mg / vrk viittaa oksalaatin lievään lisääntyneeseen eritykseen virtsaan (hyperoksaluria). 90 mg / vrk ylittävä eritys viittaa mahdolliseen primaariseen hyperoksaluriaan. | ||||
TiedustelutAmmattilaisneuvontaammattilaisneuvonta@synlab.fi | ||||
TekopaikkaMVZ Labor Dr. Limbach & KollegenAkkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen) Standardi: DIN EN ISO 15189 | ||||
KirjallisuusviitteetUrolithiasis Guidelines 2015, European Association of UrologyUrolithiasis Guidelines 2009, European Association of Urology H.Wilkinson, Ann Clin Biochem 2001;38; 180-7 ("Clinical investigation and management of patients with renal stones") |