|
Akkreditoitu menetelmä. |
IndikaatiotIgA-puutteisten potilaiden keliakian diagnostiikka ja gluteenittoman dieetin kontrollointi. |
|
NäyteastiaSeerumiputki tai seerumigeeliputki
|
Näyte1 ml seerumia. Lipeeminen tai hemolyyttinen seerumi voi antaa virheellisiä tuloksia. Vältä edestakaista pakastus-sulatussykliä. |
Säilytys ja lähetysSäilytys 2 viikkoa jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa. |
MenetelmäFluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). |
|
Tekotiheys3 x vko |
Vastausaika (vrk)2 |
Viitearvotalle 7 | U/ml | negatiivinen | 7 - 10 | U/ml | heikko positiivinen | yli 10 | U/ml | vahva positiivinen | |
|
TulkintaIgA-puutteisilla henkilöillä on noin 10-kertainen riski sairastua keliakiaan verrattuna normaaliväestöön. Täydellisen IgA-puutoksen yhteydessä spesifisiä IgA-vasta-aineita ei voi muodostua, mutta tällöin aktiivissa keliakiassa esiintyy useimmiten IgG-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineita. Keliakialle spesifiset IgG-vasta-aineet onkin aina syytä tutkia keliakian seulonnan yhteydessä ellei IgA-puutosta ole poissuljettu. Gluteenittoman dieetin aikana keliakialle spesifiset IgG-luokan vasta-aineet laskevat yleensä hieman IgA-vasta-aineita hitaammin. Yleensä kuitenkin myös IgG-vasta-aineissa nähdään selvä lasku noin puolen vuoden kuluessa dieetin aloittamisesta ja vasta-aineet laskevat normaalialueella noin vuoden kuluessa, joskus hitaammin. |
TiedustelutAmmattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi |