Prolaktiini

S -PRL          KL 2507

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Naiset: Infertiliteetti, oligo- ja amenorrea, ovulaatiohäiriöt, lyhyt luteaalivaihe, toiminnalliset vuotohäiriöt, hypotalamuksen tai aivolisäkkeen taudin epäily, galaktorrea.
Miehet: Infertiliteetti, impotenssi, libidon menetys, galaktorrea, gynekomastia, hypotalamuksen tai aivolisäkkeen taudin epäily.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte otetaan, kun potilas on ollut hereillä vähintää kaksi tuntia, mieluiten klo 10 - 14. Arvot ovat aamulla korkeammat kuin päivällä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

naiset     109 - 557    mU/l
miehet       73 - 407    mU/l
lapset 1-18 v.         88-480    mU/l

Tulkinta

Usein tarvitaan kaksi määritystä prolaktiinin perustason selvittämiseksi, koska eritys on vaihtelevaa. Naisilla hyperprolaktinemian yleisimmät kliiniset oireet ovat oligomenorrea ja amenorrea, johon usein liittyy galaktorreaa. Kohonneesta prolaktiinipitoisuudesta johtuen munasarjojen toiminta häiriytyy, mikä saattaa johtaa infertiliteettiin. Galaktorreaa voi esiintyä ilman hyperprolaktinemiaa. Miehillä hyperprolaktinemia aiheuttaa impotenssia, libidohäiriöitä, infertiliteettiä ja gynekomastiaa.

Hyperprolaktinemia johtuu yleensä hyvänlaatuisesta prolaktinoomasta. Syynä voi olla myös hypofyysin tai hypotalamuksen toimintahäiriö, kuten hypofyysin kasvain, johon liittyy hypofyysin varren katkeaminen, tai primaarinen hypotyreoosi. Adenooma on todennäköinen hyperprolaktinemian syy, jos prolaktiinitaso on jatkuvasti yli 2000 mU/l eikä se ole lääkeaineiden tai raskauden aiheuttama.
Hypoprolaktinemia on harvinaista ja sen kliininen merkitys on epäselvä.

Lääkeaineet, jotka salpaavat dopamiinireseptoreita (mm. fentiatsiinit, butyrofenonit, bentsamiinit, pimotsidi) tai tyhjentävät dopamiinivarastoja (mm. reserpiini, metyylidopa) lisäävät prolaktiinieritystä. Dopamiinin lailla vaikuttavat lääkeaineet (mm. bromokriptiini ja apomorfiini) alentavat prolaktiinipitoisuutta samoin serotoniiniantagonistit (mergoliini). Estrogeenilääkitys vaikuttaa prolaktiiniarvoja kohottavasti. Fyysisen rasituksen aikana prolaktiini kohoaa erityisesti, jos lämpötila on korkea (esim. saunominen). Raskauden aikana prolaktiiniarvot nousevat raskauden edetessä jopa 10-20 -kertaisiksi (290-5700 mU/l).

Hyperprolaktinemia voi myös johtua prolaktiinikomplekseista (makroprolaktiini), jotka eivät ole biologisesti aktiivisia. Jopa neljännes kohonneista arvoista johtuukin makroprolaktinemiasta. Ennen hyperprolaktinemian hoidon aloittamista on syytä sulkea makroprolaktinemia pois. Ks. makroprolaktiini, S -PRLmakr.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024