Troponiini I

P -TnI     KL 4531

Indikaatiot

Sydänlihasvaurioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Li-hepariiniputki tai Li-hepariinigeeliputki

Näyte

1 ml  (0,5 ml minimimäärä)  Li-hepariiniplasmaa.

Säilytys ja lähetys

Plasma tulee erotella soluista. Näyte säilyy jääkaapissa 24 tuntia. Lähetys kylmälähetyksenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna, jolloin plasma tulee erotella geelin päältä toiseen putkeen ennen pakastamista. 

Menetelmä

CMIA

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe). Logistisista syistä tutkimusta ei teetetä päivystystutkimuksena.

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

Naiset: alle 16 ng/l
Miehet:  alle 34 ng/l

Tulkinta

Sydänspesifinen troponiinin määrittäminen mahdollistaa varhaisemman ja tarkemman AMI-diagnostiikan. Troponiinipitoisuus suositellaan määritettäväksi rintakehäkivuista kärsivän potilaan vastaanotolle tulon yhteydessä, sitten 6 tunnin kuluttua ja haittavaikutusten ja sydänlihaksen vaurioepäilyksen jatkuessa 12 tunnin kuluttua. Sydänlihaksen iskemian voi 80 %:lla potilaista diagnosoida 4 - 6 tunnin kuluttua rintakivun alkamisesta. Sydänlihaksen iskemian sulkee ehdottomasti pois negatiivinen troponiiniarvo 12 tunnin kuluttua oireiden alusta.

Positiivinen tulos viittaa sydänlihasvaurioon, mutta ei vahvista vaurion iskeemistä mekanismia. Troponiinin konsentraatio voi nousta myös sellaisen sydänlihaksen vaurion seurauksena, joka ei johdu iskeemisestä syystä (esim. sydänlihastulehdus, perikardiitti, sydämen vajaatoiminta, hypertensio, keuhkoveritulppa, sydämen kontuusio, amyloidoosi, kemoterapia, sepsis, sokki, munuaisten vajaatoiminta).

Sydänlihaksen vaurion iskeemisen ja ei-iskeemisen syyn erottamiseksi tulisi seurata troponiinin arvoja aikavälillä.

Prognostiset tiedot: 

Mitä suurempi troponiinin konsentraatio on, sitä suurempi on sekä lyhyt- että pitkäaikainen riski saada kardiovaskulaarisia komplikaatioita tai kuolla. Erittäin selkeästi tämä sidos esiintyy seuraavien sairauksian yhteydessä: akuutti koronaarisyndrooma, akuutti sydämen vajaatoiminta, keuhkoveritulppa, sepsis, aivohalvaus, sydämen kontuusio.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 03.03.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024