S -AllComE ATK 5719 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
OsatutkimuksetRuoka-aineryhmä (fx5) ja Pölyryhmä (Phadia/ phad):Jos RUOKA-AINERYHMÄ (fx5) antaa positiivisen tuloksen, määritetään seuraavat yksittäiset allergeenit: munanvalkuainen, maito, vehnä, kala (turska), soijapapu, maapähkinä. Jos ruokaryhmän allergeeni antaa positiivisen tuloksen määritetään allergeenikomponentit seuraavasti: Jos munanvalkuainen on positiivinen, määritetään munanvalkuaisen komponentti: ovomukoidi (f233). Jos maito on positiivinen, määritetään maidon komponentti: kaseiini (f78). Jos vehnä on positiivinen, määritetään vehnän komponentit: omega-5 gliadiini (f416) ja gliadiini (f98). Jos soijapapu on positiivinen, määritetään soijapavun komponentit: rGly m 4 PR-10 (f353), nGly m 5 (f431) ja nGly m 6 (f432). Jos maapähkinä on positiivinen, määritetään maapähkinän komponentit: rAra h 1 (f422), rAra h 2 (f423), rAra h 3 (f424), rAra h 8 PR-10 (f352) ja rAra h 9 LTP (f427). Jos PÖLYRYHMÄ (phad) antaa positiivisen tuloksen, määritetään seuraavat yksittäiset allergeenit: Cladosporium herbarum, Dermatophagoides pteronyssinus, hevonen, kissa, koira, koivu, pujo, timotei. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tutkimuksen rakenneAllComE-tutkimuspaketti on kokonaisuus, jossa mitataan S -IgE-Pse -tutkimuksen tapaan IgE-vaste yleisimpien allergiaa aiheuttavien pölyjen sekä ruoka-aineiden suhteen. Positiivisten näytteiden pöly- ja ruokaryhmistä mitataan ryhmän yksittäiset allergeenit. AllComE-tutkimuksessa koholla olevasta maapähkinä-, maito-, kananmuna-, vehnä- tai soija-allergeenistä tutkimusta jatketaan automaattisesti myös näiden allergeenien allergeenikomponenttitutkimuksilla.Jos allergeeniryhmän seulontatulos on negatiivinen (<0,35 kU/l), ryhmään kuuluvien allergeenien spesifisiä IgE-vasta-aineita ei tutkita ja allergeenien tulokseksi vastataan <0,35 kU/l. Mikäli mitattu yksittäinen allergeeni jään negatiiviseksi, kyseisen allergeenin komponentteja ei tutkita ja tulokseksi vastataan tällöin myös <0,35 kU/l ja lisätään lausunto ''Allergeenikomponentteja ei ole määritetty, koska allergeenin tulos on alle 0,35 kU/l''. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
IndikaatiotIgE-välitteisen (atooppisen) allergian perusselvittely. Ruoka-aineallergian täsmällisen syyn selvittely koholla olevista maapähkinä-, maito-, kananmuna-, vehnä- ja soija-allergeenituloksista allergeenikomponentti-IgE-tutkimuksilla. Ruoka-aineiden IgE-välitteisten vakavien oireiden riskin arvioiminen, tarkan dieetin määrittäminen ja spesifisen siedätyksen tarpeen arvioiminen. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Näyte2 ml seerumia. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Säilytys ja lähetysSäilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Menetelmä
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TekotiheysMa-pe | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vastausaika (arkipäivää)2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Viitearvot
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TulkintaMaapähkinä:Ara h 1 varastoproteiini (7S) Ara h 2 varastoproteiini (2S) Ara h 3 varastoproteiini (11S) Maapähkinän varastoproteiinit (Ara h 1, Ara h 2 ja Ara h 3) ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Kaikki varastoproteiinit voivat aiheuttaa vakavia allergisia oireita. Ara h 9 LTP Ruoan LTP:t ovat stabiileja proteiineja ja IgE-vasta-aineet näille allergeeneille liittyvät allergisiin reaktioihin sekä keitetyn että raa'an ruoan nauttimisen yhteydessä. Ara h 8 PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi) IgE-vasta-aineet maapähkinän Ara h 8 allergeeneille johtuvat todennäköisesti koivun siitepölylle herkistymisestä. Potilailla on usein pelkästään suun limakalvon reaktioita (OAS). Useimmat PR-10 proteiinit ovat lämpöherkkiä tai tuhoutuvat ruoansulatuksen aikana, joten keitetty ruoka aiheuttaa harvoin oireita. Munanvalkuainen: Gal d1 Ovomukoidi Korkeat IgE-vasta-aineet kananmunan Gal d 1 (ovomukoidi) kohtaan liittyvät pysyvään muna-allergiaan. Sekä raa'an että kovaksi keitetyn munan syömisestä voi saada oireita. Maito: Bos d 8 Kaseiini Korkeat IgE-vasta-aineet maidon kaseiinia, Bos d 8, kohtaan on spesifisempi maitotutkimusmarkkeri kuin kokonaismaito ja liittyy myös pysyvään maitoallergiaan. Sekä keitetty että keittämätön maito voivat aiheuttaa oireita. Vehnä: Tri a 19 Omega-5 gliadiini Vehnän Tri a 19, omega-5 gliadiini on kokonaisvehnä-IgE-tutkimusta (f4) spesifisempi tutkimus ja sitä vastaan syntyneet IgE-vasta-aineet liittyvät myös välittömään tai fyysisen rasituksen yhteydessä syntyvään allergiseen reaktioon (WDEIA). Gliadiini: Vehnän gliadiini on kokonaisvehnä-IgE-tutkimusta (f4) spesifisempi tutkimus. Soija: Gly m 4, PR-10 proteiini (Bet v 1 -koivuhomologi) IgE-vasta-aineet soijan Gly m 4 allergeenille johtuvat todennäköisesti koivun siitepölylle herkistymisestä. Potilailla on usein pelkästään suun limakalvon reaktioita (OAS). Useimmat PR-10 proteiinit ovat lämpöherkkiä tai tuhoutuvat ruoansulatuksen aikana, joten keitetty ruoka aiheuttaa harvoin oireita. Soijaa (Gly m 4) sisältävien juomien nauttiminen koivun siitepölykauden aikana on yhdistetty myös vakaviin allergisiin reaktioihin. Gly m 5 varastoproteiini (7S) ja Gly m 6 varastoproteiini (11S) Soijan varastoproteiinit (Gly m 5 ja Gly m 6) ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Kaikki varastoproteiinit voivat aiheuttaa vakavia oireita | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
TiedustelutAmmattilaisneuvontaammattilaisneuvonta@synlab.fi |