Hepsidiini

S -Hepsid     KL 6151

Alihankinta

Indikaatiot

Anemian diagnostiikka. Tulehdusanemian ja raudanpuuteanemian erotusdiagnostiikka. Hemokromatoosin diagnostiikka. Elimistön rautatasapainon arviointi.

Esivalmistelu

Näyte otetaan aamulla ennen klo 10. Paasto suositeltava, mutta ei välttämätön.

Näyteastia

Seerumigeeliputki

Näyte

2 ml seerumia (minimimäärä 1 ml) 

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 1 vrk huoneenlämmössä ja 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä mikäli näyte on perillä näytteenottopäivänä, muuten kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS)

Huomautuksia

LC-MS/MS-menetelmä mittaa ainoastaan seerumin vapaata, biologisesti aktiivista 25-aminohapon mittaista hepsidiiniä, ei albumiiniin sitoutunutta hepsidiiniä, prohepsidiiniä, eikä typistettyjä 22- tai 20-aminohapon C-terminaalisia fragmentteja. Menetelmän herkkyys on 0.3 nmol/l ja menetelmä on lineaarinen 250 nmol/l saakka.

Tekotiheys

1 x 2 vko

Vastausaika (arkipäivää)

14

Viitearvot

Miehet       1.1 - 15.6     nmol/l        
Naiset  alle 50 v     0.4 - 9.2nmol/l
Naiset  yli  50 v 0.7 - 16.8nmol/l

Tulkinta

Krooniseen tulehdukseen liittyvässä anemiassa seerumin hepsidiinin pitoisuus on korkea, kun raudanpuuteanemiassa seerumin hepsidiinipitoisuus on alentunut. Jos tulehdusanemian yhteyteen kehittyy myös raudanpuute, seerumin hepsidiinipitoisuus säilyy koholla, mutta seerumin ferritiinipitoisuus laskee ja transferriinireseptoripitoisuudet nousevat.

Korkeita hepsidiinipitoisuuksia tavataan tulehduksen lisäksi myös kudostraumoissa (mm. tehohoitopotilailla), kroonisissa munuaistaudeissa, verensiirtojen ja hepsidiiniä tuottavien kasvainten yhteydessä sekä harvinaisessa peroraalisen raudan antoon reagoimattomassa anemiassa (iron-refractory iron deficiency anemia, IRIDA). Infektiossa hepsidiinitasot nousevat jopa satakertaiseksi.

Hepsidiini on alentunut hemokromatoosissa, jossa sen alentunut pitoisuus korreloi elimistön rautaylimäärän kanssa. Lisäksi hepsidiinipitoisuus on alentunut eräissä maksasairauksissa, kuten kroonisessa C-hepatiitissa, hepsidiinipuutoksessa, talassemioissa ja dyserytropoieettisissa anemioissa (ns. iron-loading anemias). Hapen puute vähentää hepsidiinin eritystä.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 02.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024