Laktaatti, plasmasta

fP-Laktaat     KL 2184

Alihankinta

Indikaatiot

Eri syistä johtuva laktaattiasidoosiepäily.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla levossa ennen näytteenottoa vähintään 30 min. Varmimmin oikea tulos saadaan kahden tunnin levon jälkeen paastonäytteestä.

Näyteastia

Fluoridioksalaattiputki

Näyte

0.5 ml (minimi 0.2 ml) fluoridioksalaattiplasmaa. Näyte otetaan ilman staasia ja sekoitetaan huolellisesti. Plasma erotetaan mahdollisimman pian, viimeistään 30 minuutin kuluessa näytteenotosta.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy yhden vuorokauden jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä näytteenottopäivänä. Kylmälähetys, jos näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen

Tekotiheys

5 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

0.5 - 2.2 mmol/l

Tulkinta

Laktaattia syntyy anaerobisen glykolyysin lopputuotteena. Perifeerisissä kudoksissa muodostunut laktaatti poistetaan lepotilassa normaalisti nopeasti maksassa. Laktaattimuodostuksen ylittäessä eliminaationopeuden plasman laktaattipitoisuus nousee, mikä voi johtaa happo-emästasapainon häiriöön (laktaattiasidoosi). Syynä voi olla laktaatin muodostumisnopeuden lisääntyminen tai maksan eliminaationopeuden heikkeneminen.

Plasman laktaattipitoisuuden suurenemisen yleisin syy on akuutisti alentunut kudosten hapetus, joka voi johtua hengitys- tai verenkiertoelimistön tai molempien toimintahäiriöstä. Perussyynä voi olla mm. sokki, akuutti sydämen vajaatoiminta, hypovolemia, sepsis, akuutti hengitysvajaus, akuutti keuhkoödeema tai hiilimonoksidimyrkytys. Kroonisessa hypoksiassa plasman laktaattipitoisuus ei yleensä suurene.

Plasman laktaattipitoisuus voi suureta myös eräissä vaikeissa yleissairauksissa kuten diabeettinen ketoasidoosi, maksataudit, munuaisten selvä vajaatoiminta, leukemiat ja eräät muut maligniteetit ja grand mal -tyyppinen kouristelu. Eräät lääkeaineet (salisylaatit, fenformiini ja muut biguanidit) sekä runsas alkoholin käyttö voivat nostaa laktaattipitoisuutta. Eräät synnynnäiset entsyymipuutostilat voivat olla suurentuneen laktaattipitoisuuden syynä (glykolyysin tai mitokondrioissa sijaitsevat Krebsin kierron entsyymit). Plasman laktaattipitoisuus suurenee voimakkaassa lihasrasituksessa 10-20-kertaiseksi. Lepotilassa laktaattipitoisuus palautuu normaalisti muutamassa tunnissa.

Virhelähteet

Metamitsoli (kauppanimi Litalgin) häiritsee plasman laktaatin määritysmenetelmää ja näyte tutkimukseen suositellaan otettavaksi ennen metamitsolin annostelemista. Lisäksi N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) saattavat suurina pitoisuuksina häiritä laktaatin määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen pienen tuloksen.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 03.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024