Alfa-1-mikroglobuliini

cU-A1Miglo     KL 4755
dU-A1MigloKL 4756
U -A1MigloKL 4757

Alihankinta

Indikaatiot

Munuaisvaurion tyypitys. Tubulusvaurion toteaminen ja seuranta (mm. infektion ja inflammaation sekä lääkkeiden tai myrkytysten aiheuttamat munuaisvauriot).

Näyteastia

Erotteluputki 5 ml (säilöntäaineeton)

Näyte

cU-A1Miglo ja dU-A1Miglo: 2 ml keräysvirtsaa. Vuodelepoajan virtsa on suositeltavin näyte.

Ennen keräyksen aloittamista on vältettävä ruumiillista rasitusta. Keräys aloitetaan illalla nukkumaan mentäessä, jolloin rakko tyhjennetään. Aloitusaika merkitään minuutin tarkkuudella ylös. Yön aikana erittynyt virtsa kerätään talteen. Näyte säilytetään keräyksen ajan kylmässä. Aamulla heräämisen yhteydessä rakko tyhjennetään keräysastiaan ja kirjataan keräyksen lopetusaika. Keräysvirtsa sekoitetaan, tilavuus mitataan ja virtsasta lähetetään laboratorioon vähintään 2 ml näyte.

Lähetteeseen ja putkitarraan tulee merkitä keräyksen aloitus- ja lopetusajan päivämäärä ja kellonaika, sekä keräysvirtsan tilavuus.

U -A1Miglo: 2 ml kertavirtsaa.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy viikon jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä vuorokauden kuluessa, muuten kylmälähetys. Pidempiakaista säilytystä varten näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Nefelometrinen

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

8

Viitearvot

cU-A1Miglo:     alle 7 µg/min vuodelevossa, päivällä alle 14 µg/min
dU-A1Miglo:alle 14 mg/vrk
U -A1Miglo:alle 8 mg/l vuodelevossa, päivällä alle 15 mg/l

Tulkinta

Proksimaalisen tubuluksen vaurioissa eritys kohoaa. Eritys voi albumiinierityksen tavoin nousta myös akuuteissa infektioissa pelkän kuumeen aiheuttaman systeemisen reaktion takia.

Virtsan albumiinin, IgG:n ja alfa-1-mikroglobuliinin eritystä mittaamalla voi munuaisvaurion tyypittää helpommin kuin elektroforeettisesti.

Diabeetikolla voi olla ohimenevää tubulaaristen proteiinien ylivuotoa ennen glomerulusvaurion ja albuminurian kehittymistä. Vaurion edetessä tubulusvaurio etenee vaihtelevasti rinnan glomerulusvaurion kanssa.

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 24.09.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024