Trijodityroniini, vapaa

S -T3-V          KL 2775

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hypertyreoosin diagnostiikka erityisesti, jos T4-V on normaali,  sekä hoidon seuranta. Suuriannoksisen tyroksiinihoidon seuranta yhdessä seerumin TSH:n kanssa.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia

Huom.! 
Tyroksiinihoidon seurannassa näyte tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen ottamista. Mikäli potilas on jo ottanut aamuannoksen, tulisi siitä olla kulunut vähintään neljä tuntia.


Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki2.6 - 5.7 pmol/l

Tulkinta

Hypertyreoosissa T3-V nousee jo taudin alkuvaiheessa. Se voi olla suurentunut, vaikka T4-V on normaali (ns. T3-toksikoosi).  Niinpä T3-V kannattaa määrittää erityisesti silloin, kun pienentyneeseen TSH-arvoon liittyy normaali T4-V.  Vaikea yleistauti voi pienentää T3-V-pitoisuutta, mikä heikentää kokeen diagnostista herkkyyttä.
T3-V-määritys on soveltuu erityisesti suuriannoksisen tyroksiinihoidon seurantaan. Huonon ennusteen kilpirauhassyöpäpotilailla käytetään suuria tyroksiiniannoksia, joiden aikana T4-V on koholla, mutta T3-V normaali. Jotkut tavallistakin hypotyreoosia sairastavat potilaat tarvitsevat vastaavansuuruisia tyroksiiniannoksia. Arvot pysyvät viitealueella, kun tyroksiiniannos on sopiva.
Mikäli TBG-pitoisuus poikkeaa huomattavasti normaalista tai potilaalla on myös muu kuin kilpirauhasperäinen tauti, tutkimuksessa on syytä käyttää dialyysimenetelmää (ks. S -T3-Vd, ATK nro 87).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 03.02.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024