Rauta

fS-Fe          KL 2566

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Raudanpuutteen tai rautamyrkytysepäilyn selvittely tai yhdistettynä transferriini-tutkimuksen kanssa elimistön rautatasapainon selvittely.  
Raudanpuuteanemian osoituksessa parempi tutkimus on seerumin transferriinireseptori (1949 S -TfR). Rautavarastojen arvioinnissa käytetään seerumin ferritiinin (1395 S -Ferrit) määritystä. Ks. myös 2756 S-Transf  ja 4606 fS-TrFeSat.

Näyteastia

Seerumiputki  tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml hemolysoitumatonta paastoseerumia.

Potilaan tulee olla syömättä ja juomatta 10-12 tuntia ennen näytteenottoa. Fe-arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat iltapäivällä jopa 50 % aamuarvoista, joten näyte tulisi ottaa aamulla klo 7 ja 9 välillä.
Mahdollinen peroraalinen rautalääkitys lopetetaan kaksi päivää ennen näytteenottoa.

Säilytys ja lähetys

Seerumi säilyy 5 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

9 - 34 umol/l

Tulkinta

Alentuneita rautapitoisuuksia esiintyy raudanpuuteanemioissa ja erytropoieesin äkisti kiihtyessä, kuten suuren verenvuodon jälkeen ja B12-vitamiinin annon seurauksena pernisiöösissä anemiassa. Seerumin rautapitoisuus alenee usein infektioissa ja maligniteettien yhteydessä. Raudan lisääntyneen tarpeen vuoksi voi kasvuikäisillä ja gravideilla olla alentuneita rautapitoisuuksia.
Raudanpuuteanemien diagnostiikassa luotettavamman kuvan elimistön rautatilanteesta saa seerumin transferriinireseptorin (S -TfR koholla) ja ferritiinin (S -Ferrit matala) määrityksillä. Seerumin transferriinireseptorin nousua pidetään herkimpänä elimistön raudanpuutteen osoittajana (Ks. 1949 S-TfR).
Seerumin rautakonsentraatio kohoaa hemolyyttisissä, aplastisissa, hypoplastisissa, megaloblastisissa ja sideroblastisissa anemioissa, akuuteissa maksasoluvaurioissa, hemokromatoosissa ja toistuvien verensiirtojen jälkeen. Alkoholisteilla on usein korkeita rauta-arvoja.
Lääkkeistä estrogeenit ja kloramfenikoli voivat kohottaa plasman rautapitoisuutta ja sitä saattavat alentaa asetyylisalisyylihappo, kortisoni, metformiini, allopurinoli ja kolestyramiini. Rautavalmisteiden tai metallia sitovien lääkkeiden käytön yhteydessä tulostaso on virheellisen matala.
Seerumin rautapitoisuudessa on suuri vuorokausivaihtelu: aamupäivällä arvo voi olla kaksinkertainen iltaan verrattuna, mikä on otettava huomioon tuloksia tulkittaessa. 
  

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 21.03.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024