Ohutneulabiopsiat, sytologiset

Tutkimus

Ts-FNAB       KL 3990

Akkreditointi

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Neoplastisten tautien luonteen selvittely sekä tulehdukselliset prosessit.
Sytologinen ohutneulabiopsia soveltuu primaaritutkimuksena palpoitavissa oleviin tuumoreihin tai resistensseihin ja on käyttökelpoinen syvemmällä sisäelimissä sijaitsevien leesioiden diagnostiikassa etenkin tapauksissa, joissa muilla keinoin ei ole päästy varmaan diagnoosiin.
Yleensä kliinisesti epäselvät resistenssit, kystat ja muut leesiot saattavat olla indikaatio ohutneulabiopsialle.
Punktiokohteina ovat yleisimmin seuraavat elimet: kilpirauhanen, rintarauhanen, sylkirauhaset, imusolmukkeet ja subcutis.

Näyteastia

PEG- etanoli, näytepurkki

Näyte

Pyritään saamaan soluja suoraan epäilyttävästä leesiosta tai tutkittavasta elimestä punktoimalla ohuella (ulkoläpimitta alle 1 mm) neulalla ja imemällä  tiiviillä ruiskulla.

Neula työnnetään kohteeseen, mikäli mahdollista toisella kädellä tukien kohde liikkumattomaksi. Tämän jälkeen ruiskun mäntä vedetään taaksepäin. Neulaa työnnetään edestakaisin alipaineen vallitessa tutkittavassa kohteessa 4-5 kertaa. Aspiroinnin loputtua mäntä päästetään löysäksi ennenkuin neula poistetaan kudoksesta. Näin vältetään näytemateriaalin joutuminen ruiskun sisään.

Kun neula on otettu kohteesta pois, se irroitetaan ruiskusta ja ruiskuun vedetään ilmaa, jonka avulla neulassa olevat solut ruiskutetaan fiksaationesteeseen eli 50% etanoliin. Huuhtomalla varmistetaan kaikkien solujen saaminen tutkimukseen. Toimenpide toistetaan puhtailla välineillä.Näyte ruiskutetaan 50% etanoliin.

Näytteen säilytys

Näyte säilytetään huoneenlämmössä.

Näytteen kuljetus

Näyte kuljetetaan huoneenlämmössä.

Menetelmä

Sytosentrifuugimenetelmä, Papanicolaoun värjäys ja mikroskooppinen tutkimus. Runsaista näytteistä voidaan työstää myös formaliinifiksoitu histoblokki valmiste ja saada mikrohistologinen biopsia.

Tulkinta

Ohutneulabiopsia on tietyin rajauksen käyttökelpoinen tuumoridiagnostiikassa. Yleisimpiä ovat kilpirauhasen ja sylkirauhasten ja rintarauhasen näytteet ja näytteet imusolmukkeista. Lymfooman tarkka tyypitys ei ohutneulanäytteestä ole mahdollinen. Varsinkin kilpirauhasen taudeissa ohutneulanäyte soveltuu myös tulehduksellisten muutosten diagnostiikkaan. Rintakasvaimista suositellaan ottamaan paksuneulabiopsia, sillä sytologinen näyte ei erottele kasvaimia kudosnäytteen tapaan.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ma - pe

Vastausaika

4 arkipäivää.

Tekopaikka

Tekopaikka määräytyy asiakkaan sopimuksen mukaisesti:

SYNLAB Suomi
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO 15189

Tai

SYNLAB Eesti
Akkreditointitaho: EAK (EAMLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 13.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024