Kalsitoniini

fS-CT          KL 2008

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Medullaarisen kilpirauhassyövän (MTC) ja familiaarisen multippelin endokriinisen neoplasian tyypin 2 (MEN 2) diagnosointi ja hoidon seuranta. MTC-potilaiden sukulaisten tutkiminen piilevien tapausten löytämiseksi.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia. Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia ennen näytteenottoa.
Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä. Seerumi erotellaan heti näytteen hyydyttyä ja pakastetaan.

Näytteen säilytys

Pakastettuna

Näytteen lähetys

Pakastelähetys

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA)

Tekotiheys

5 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

1 - 2

Viitearvot

≤ 5 kk alle 12 pmol/l
6 - 36 kk alle 4,1 pmol/l
3 - 17 vuotiaat alle 1,8 pmol/l
Naiset ≥ 18 vuotiaat alle 1,5 pmol/l
Miehet ≥ 18 vuotiaat alle 2,5 pmol/l

Tulkinta

Kalsitoniini on yksiketjuinen peptidihormoni, jota erittävät kilpirauhasen parafollikulaariset C-solut. Yhdessä PTH:n ja D-vitamiinin kanssa kalsitoniini osallistuu fosforin ja kalsiumin aiheenvaihduntaan, vaikkakin sen täydellinen tehtävä on vielä epäselvä. Kalsitoniinilla on lievä kalsiumia ja fosforipitoisuutta alentava vaikutus.

Kalsitoniinin eritys riippuu plasman kalsiumipitoisuudesta. Kalsiumpitoisuuden kasvun myötä CT:n tuotanto nousee ja PTH:n tuotanto laskee. Sekä PTH:n että CT:n erityksen noustessa fosfaattien pitoisuus vähenee. Aikuisten CT-pitoisuudet ovat hyvin pienet, usein menetelmän määritysalueen alarajoilla.

Kalsitoniinin diagnostista arvoa voidaan parantaa tekemällä määritykset pentagastriinirasituksen yhteydessä. Pentagastriinitestissä CT-pitoisuus nousee medullaarisessa kilpirauhassyövässä jo syövän varhaisvaiheessa.

Suurentunut kalsitoniinipitoisuus viittaa joko sporadiseen tai MEN 2:n yhteydessä esiintyvään MTC:hen. Syövän alkuvaiheessa kalsitoniinipitoisuus voi olla normaalikin. MTC:n lisäksi suurentuneita kalsitoniinipitoisuuksia esiintyy esimerkiksi vastasyntyneillä, munuaisten vajaatoiminnassa, akuutissa pankreatiitissa, primaarissa hyperparatyreoidismissa sekä paraneoplastisena ilmiönä mm. rintarauhas- ja keuhkosyövän yhteydessä. Näissä tapauksissa pentagastriinilla ei saada medullaarista kilpirauhassyöpää vastaavaa nousua.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 14.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024