Hemoglobiini-A1c, entsymaattinen menetelmä

B -HbA1c-e          ATK 10485
STT koodi: 10796

Indikaatiot

Diabeteksen sokeritasapainon seuranta.

Näyteastia

EDTA- putki

Näyte

3 ml  EDTA-verta.

Säilytys ja lähetys

Säilyy  viikon jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Fotometrinen, entsymaattinen menetelmä

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

1 - 2

Viitearvot

B -HbA1c               
20 - 42 mmol/mol    (4.0 - 6.0 %)

Tulkinta

HbA:n glykoituminen on riippuvainen pääasiassa vallitsevasta veren glukoosipitoisuudesta. Hemoglobiini A1c:n taso kuvastaa diabeteksen tasapainoa keskimäärin näytteenottoa edeltävän 2-8 viikon ajalta, eikä se välttämättä vastaa sen hetkistä veren glukoositasoa. Näytteenotto ei siten edellytä paastoa. Glukoositasapainon korjautuessa HbA1c alkaa alentua 10-20 päivän kuluessa, ja hyvässä tasapainossa aleneminen voi jatkua 2-3 kuukauden ajan.

Diabetes-diagnoosiin viittaa 48 mmol/mol tai sitä suurempi veren HbA1c-suhde (6,5 % tai korkeampi). Tutkimus ei edellytä paastoa.

Diabeteksen hoitotasapaino voidaan arvioida hyväksi, jos B-HbA1c on peroraalista diabeteslääkitystä käyttävillä alle 53 mmol/mol (vanhoissa yksiköissä alle 7 %) ja insuliinia käyttävillä alle 53-58 mmol/mol (alle 7-7,5 %). Hoitotasapaino on huono, jos HbA1c-suhde on yli 69-75 mmol/mol (yli 8,5-9 %). Lasten diabeteksessa tulkinta ei ole vakiintunut, jolloin lapsilla seurataan ensisijaisesti glukoosipitoisuuden vaihteluita.

Polysytemiassa ja pernan poiston jälkeen tulos voi olla virheellisen korkea johtuen punasolujen eliniän pidentymisestä. Myös selvässä raudanpuuteanemiassa HbA1c suhde voi olla virheellisen suuri.
Veren HbA1c-suhde ei sovellu päivittäisen glukoosipitoisuuden vaihtelun seurantaan, minkä takia potilaan hoidon tehostamisessa tarvitaan veren glukoosin toistomittauksia ja omamittauksia.

Erittäin matalat arvot diabeetikolla voivat viitata hypoglykemiaan.

B -HbA1c yksikkömuuntotaulukko
 

Virhelähteet

Punasolujen eliniän aleneminen esim. hemolyyttisessä anemiassa tai poikkeava Hb-variantti voivat aiheuttaa virheellisen matalia HbA1c-tuloksia. Kansainvälisesti yleisimpien Hb- varianttien (heterotsygootit HbAS, HbAC, HbAE ja HbAD) esiintyessä HbA1c voidaan määrittää tavalliseen tapaan, samoin todennäköisesti ns. suomalaiset variantit Hb Helsinki, Hb Meilahti ja Hb Vaasa. Fetaalihemoglobiinin (HbF) pitoisuuksilla yli 5% kokonais-Hb:sta voidaan saada virheellisen matalia HbA1c -tuloksia.
 
 

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 11.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024