D-vitamiini-1,25-OH

S -D-1,25          KL 3163

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Riisitaudin ja osteomalasian, hypo- ja hyperkalsemia sekä hypo- ja hyperfosfatemian selvittely ja krooninen munuaisten toiminnanvajaus

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 5 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA) 

Menetelmä mittaa sekä D2 (ergokalsiferoli)- että D3 (kolekalsiferoli)-vitamiinin 1,25-dihydroksyloituja metaboliitteja.

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3-5

Viitearvot

48-190 pmol/l

Lapsille ei ole omia viitearvoja.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tulkinta

S -D-1,25 (kalsitrioli) on biologisesti aktiivisin D-vitamiinimuoto. Sen mittaamisella on käyttöä tutkittaessa mineraaliaineenvaihduntaa ja sen häiriöitä mm. hypo- ja hyperkalsemiassa, hypo- ja hyperfosfatemiassa, munuaistaudeissa, sarkoidoosissa ja harvinaisessa D-vitamiiniresistenssissä. Tutkimus ei ole avuksi D-vitamiinin puutoksen etsimisessä; siihen käytetään S-D-25-vitamiinia (kalsidioli).

Pienentynyt S-D-1,25:n pitoisuus johtaa alentuneeseen kalsiumin absorptioon suolesta. Kalsiumtason alentuminen puolestaan johtaa sekundaariseen hyperparatyreoosiin, jolloin kohonnut PTH-pitoisuus lisää kalsitriolin tuotantoa munuaisissa ja pyrkii pitämään elimistön D-1,25-vitamiinitason normaalina. D-vitamiinipuutoksesta johtuvassa kliinisessä osteomalasiassa tai riisitaudissa D-1,25-vitamiinitasot saattavat olla lähes normaalit sekundaarisen hyperparatyreoosin seurauksena, mutta vaikeassa D-vitamiinipuutoksessa myös D-1,25-vitamiinitaso on yleensä matala. Sekä hypoparatyreoosi että hyperfosfatemia vähentävät kalsitriolin tuotantoa, jolloin seerumin D-1,25-vitamiinipitoisuus pienenee.

Koska kalsitrioli tehdään munuaisissa, kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa S-D-1,25-tasot ovat matalat. Hyperkalsemia, johon liittyy pieni PTH:n pitoisuus, voi johtua D-1,25- vitamiinin ektooppisesta (munuaisten ulkopuolisesta) tuotannosta kuten esim. sarkoidoosissa ja muissa granulomatoottisissa tulehduksissa. Primäärisen hyperparatyreoosin yhteydessä tavataan usein ainakin lievästi kohonneita pitoisuuksia. D-vitamiiniresistenssissä D-1,25-vitamiinitaso on korkea. D-vitamiinista riippuvaisessa riisitaudin tyyppi 1:ssä munuaisten 1-hydroksylaatio ei toimi normaalisti ja D-1,25-vitamiinitaso on matala. Matalia tasoja tavataan myös hyperfosfatuurisen hypofosfatemian muodoissa, joihin liittyy suurentunut fibroblastikasvutekijä 23:n (FGF-23) pitoisuus. Tämä tekijä pienentää munuaisten 1-hydroksylaatiota. Hypofosfatemia sinänsä lisää D-1,25-tuotantoa. 


Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024