Ammonium-ioni

fP-NH4-ion     KL 1071

Alihankinta

Indikaatio

Maksakooman diagnostiikka ja hoidon seuranta, synnynnäisen hyperammonemian diagnostiikka ja seuranta, eräät lääkehoidot (valproaatti).

Esivalmistelut

Paasto välttämätön, vähintään kymmenen tuntia. Päivystystapauksissa ja vastasyntyneillä kliinisen tilanteen mukaan.

Näyteastia

EDTA-putki (K2)

Näyte

1 ml plasmaa, Näyte otetaan K2-EDTA-vakuumiputkeen. Kylmänäytteenotto ilman staasia. Mikäli näytettä ei saada vakuumitekniikalla voi näytteen ottaa avonäytteenottotekniikalla, mutta putki on suljettava nopeasti näytteenoton jälkeen. Sekoitettu näyte heti jäämurskaan tai jää-vesihauteeseen. Kylmäsentrifugointi. Näyte pakastetaan heti erottelun jälkeen. 
Jo lievä hemolyysi häiritsee määritystä ja aiheuttaa virheellisen korkeita ammonium-ioniarvoja.

Säilytys ja lähetys

Plasma säilytetään pakastettuna ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Entsymaattinen

Viitearvot

0-7 päivän ikäiset lapset     30 - 140 µmol/l
Aikuiset ja lapset yli 7 pv   alle 50 µmol/l

Tulkinta

Ammonium-ionia (NH4-ioni) muodostuu aineenvaihdunnassa proteiinien kataboliassa. Suurin määrä imeytyy kuitenkin suolistosta, jossa bakteerientsyymien katalysoimana muodostuu ammoniakkia proteiineista, aminohapoista ja ureasta. Tämä kuljetetaan porttilaskimon kautta maksaan, jonka ureasyklissä ammoniumioni sitoutuu niin tehokkaasti ureaan, että systeemiverenkierrossa NH4-ionia on normaalisti 5 - 10 kertaa pienempi pitoisuus kuin portaverenkierrossa. Korkea ammoniumionin pitoisuus häiritsee aivojen aineenvaihduntaa ja voi johtaa maksakoomaan.

Korkeita ammoniumionin pitoisuuksia tavataan mm. maksataudeissa (vaikeat hepatiitit ja kirroosit, Reyen syndrooma), kohonneessa portaverenkierron paineessa (verenkierron ohjautuminen kollateraalisuonten kautta maksan ohi), suolistoverenvuodoissa, ureasyklin ja aminohappoaineenvaihdunnan entsyymipuutoksissa (vastasyntyneet, pienet lapset), valproaattihoidossa (lääke lisää NH4-ionin muodostusta estämällä ureasykliä) ja munuaisten vajaatoiminnassa (ureapitoisuuden nousu johtaa ammoniumionipitoisuuden nousuun).

Lievempiä nousuja tavataan infektioissa, elektrolyytti- ja happoemästasapainon häiriöissä, proteiinipitoisen dieetin ja fyysisen rasituksen vaikutuksesta.

Tekotiheys

Arkisin ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

2

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 05.01.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024